15. tammikuuta 2010

Päivän resepti: Silakkalaatikko

Kun Helsingissä on kerrankin talvi, ja pakkasta on ollut ilmassa jo monta viikkoa, maistuvat muhevat maut vallan herkullisilta. Kun laskiainenkin on hyvää vauhtia lähestymässä ja lähiruokaa suositaan, on mukava kokkailla kunnolla kotimaisia aterioita. Näissä merkeissä onkin iloinen asia aloittaa Kaupunki meren rannalla -ruokasarja historiallisissa tunnelmissa: viikon resepti on Helsingin pitäjäruoka, silakkalaatikko. Silakkalaatikon valmistat kansalliskokkimme Jaakko Kolmosen mukaan näistä aineksista ja näillä menetelmin:

8 perunaa
200 g perattuja silakoita
2 sipulia
5 viipaletta siansivua
1 dl vettä

1. Anna siansivun suolaantua yön yli.
2. Kuori ja viipaloi perunat ja sipulit. Pane puolet perunoista uunivuokaan ja sipulit sekä kalat niiden päälle. Levitä loput perunat kalojen päälle ja peitä perunat silavaviipaleilla.
3. Lirauta vuokaan vettä ja kypsennä laatikkoa 15 minuuttia 250 asteessa ja sen jälkeen tunnin verran 175 asteessa.

Voilà! Silakkalaatikko on valmis nautittavaksi, ja jos maltat noudattaa alkuperäistä ohjetta (ja valitset siansivusi tarkasti), et saa suuhusi yhtään E-merkittyä ainetta tai muutakaan epäilyttävää. Mitä nyt hieman dioksiinia Itämeren silakoista, mutta hyödyt jäänevät haittoja suuremmiksi. Ja toki voit korvata silakat muikulla, tai kasvisten ystävä tekee suomalaishenkisen laatikkonsa maustamalla perunansa lantulla ja porkkanalla. Tällä menetelmällä tosin ruoan mehevyys katoaa, ja kannattaa ainakin peittää uunivuoka kannella sekä käyttää hieman enemmän nestettä. Kyytipojaksi kaupunkilaisemme suosittelevat lasillista raikasta maitoa ja reilua viipaletta jälkiuunileipää aidolla voilla. Tällä ruoalla teet vaikutuksen vaikkapa kyläilevään isoisään, joka ei sitten ollenkaan voi ymmärtää, miten joku saattaa syödä niin tyhjänpäiväistä ja arveluttavan ulkomaalaista ruokaa kuin keitetty riisi.

Mainittakoon vielä, että muita helsinkiläisiä perinteisiä arkiaterioita ovat mm. suutarinlohi, luusoppa, uunilahna ja perunasose sekä punaviinimarjavispipuuro. Helsinkiläisiä juhlapöytiä taas ennen vanhaan ovat täyttäneet esimerkiksi lohiliemi ja pasteijat sekä vasikan- tai hirvipaisti kermakastikkeen kera. Miltähän nämä ruoat ovat maistuneet silloin joskus töölöläisessä porvariskodissa, ja onkohan luusoppa ollut makoisaa työläisasunnossa Kalliossa?

Ruokaohje sekä perinneruokatiedot kirjasta Jaakko Kolmonen (1986): Suomen pitäjäruoat

/Paula

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti