17. tammikuuta 2010

Mitä Kismet sanoo toiselle Kismetille?

Tässä viikonloppuna ajelin seuralaiseni kanssa helsinkiläisessä paikallisbussissa, ja huomasimme autoon teipatut Fazerin mainostarrat. Mainonnan kohteena oli vanhan tutun Kismet-suklaapatukan rinnalle kehitetty uutuusmaku, Kismet Raspberry Cheesecake. Mainostekstissä kysytään: Mitä Kismet sanoo uudelle Kismetille?

Yksinkertainen kysymys johti pitkään ja kiihkeään keskusteluun, jonka ansiosta puolen tunnin bussimatka vierähti ehkä nopeammin kuin koskaan. Jos Kismet ylipäänsä sanoo mitään, sen täytyy olla kykenevä jonkinlaiseen inhimilliseen toimintaan. Ensimmäinen ajatus oli varsin arvattavasti se, että nyt ruskea poika-Kismet saa viimein tyttöystävän pinkistä tyttö-Kismetistä. Mutta ovatko Kismetit samalla tavalla seksuaaliseseti suuntautuneita olentoja kuin ihmiset? Kuinka suuri prosentti niistä/heistä on homo-Kismetejä, entäpä hetero-Kismetejä?

Hetkinen, mutta eihän se näin voi mennä! Jos Kismetit ovat koko olemassaolonsa historian ajan (aina vuodesta 1974) eläneet pelkkien ruskeiden suklaa-Kismetien maailmassa, ja tuottaneet suklaapatukoiden sukupolvesta toiseen uusia Kismet-vauvoja, täytyy parinmuodostuksen tapahtua tasolla suklaa-suklaa. Tämä johtaa aivan uuteen kysymykseen, onko vadelma-Kismet uusi rotu, jota voitaisiin jopa syrjiä? Ajatelkaa nyt, Pudasjärven S-Marketin karkkihyllyllä on vuodesta, ehkä vuosikymmenestä toiseen lepäillyt samalla paikalla laatikollinen Kismet-patukoita. Sitten kun uusi, hämmentävän vaaleanpunainen loota ilmestyy kuin tyhjästä, saattaa kantakismetiläinen tuntea olonsa uhatuksi. Tämähän on konfliktialttiimpaa kuin maahanmuutto: vadelmapatukan ulkokuori on täysin eri värinen kuin toisten, ja mikä hurjempaa, myös sen sisin on erilainen. Ei suklaanruskea, vaan haalea, suorastaan valkoinen. Uhkaako uusi Kismet alkuperäiskansan oikeudet, perhesuhteet, suosion ja tulevaisuuden?

Mutta mikä on Kismetin tyypillistä lajikäyttäytymistä? Ihmiskeskeisessä maailmassa helposti ajattelee, että myös suklaapatukat muodostavat kahden täysikokoisen patukan perheyksiköitä. Kismetien kohdalla asia ei ehkä menekään näin. Kismetithän asustavat todennäköisesti suurimman osan elämästään myyntilaatikoissa, joihin mahtuu peräti 45 suklaista kaverusta – melkoinen suurperhe! Miten tähän soppaan sopii vieressä köllöttävä punainen porukka?

Jotta olemassaolon edellytyksen täyttyisivät niin suklaisten kuin vadelmaisten patukoiden kohdalla, uskon niiden molempien jatkavan elämäänsä viileän kohteliaasti lähinnä omiensa parissa, niinhän me useimmat teemme. Mainoskuvassa esitetty kohtaaminen saattaisi tapahtua vaikkapa siinä tilanteessa, että kahden vaiheilla ollut kuluttaja palauttaakin valitsemansa tuotteen hieman väärälle paikalle vaihtaessaan mieltään, tässä tapauksessa vadelma-Kismetin ruskeaan suklaalaatikkoon. Ehkä Kismet sanoo uudelle Kismetille: ”Alas mennä omalle puolelles”.


Ps. Kilpailuun ehtii osallistua Fazerin nettisivuilla 29.1. saakka. Tosin vastaukseen saa käyttää vain 40 merkkiä, ja pääpalkinto on järisyttävän vähäinen: voittaja ei saa muuta kuin markkinointi-ideansa näkyville ilman mitään korvausta.

/Paula

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti