24. tammikuuta 2010

Kasvun aikaa

Toukokuu
Viimein toukokuussa ilma lämpenee niin paljon, että Annu hakee varastosta lapion, ja lähtee kääntämään kasvimaan multaa. Viljelypalstoilla on vielä hiljaista, mutta multa tuoksuu jo kesältä. Kapean hiekkakäytävän toisella puolella Annu huomaa uuden ihmisen, pitkätukkaisen naisen, jolla on vihreä takki ja pisamainen nenä. Nainen näyttää hiukan eksyneeltä, hän ei ehkä ennen ole viljellyt mitään, Annu miettii.

Kesäkuu
Annun puutarhassa on siistit rivit, penkkien välissä on tarpeeksi tilaa kävellä ja vaikka istua alas nyppimään rikkaruohoja hentojen salaatintainten välistä. Annu näkee naapuripalstan naisen usein, he ovat alkaneet hymyillä toisilleen kohdatessaan, eilen he tervehtivät ensimmäistä kertaa.

Heinäkuu
Naisen nimi on Marja. Hän on muuttanut naapurikadulle talvella. Annu ehkä kuvittelee kaiken, ihan kuin Marja olisi alkanut käydä puutarhassa hänen kanssaan samaan aikaan. Melkein joka keskiviikko ja lauantai he kohtaavat toisensa ja jutustelevat pitkiksi hujahtaneiden perunanvarsien yli.

Elokuu
Marja nauraa innoissaan vetäessään maasta ensimmäisen itse kasvattamansa porkkanan. Hän pesee sen puutarhaletkun vesisuihkun alla ja tarjoaa Annulle maistiaisia. Marja on niin lähellä, Annu katsoo häntä epätietoisena silmiin. He pysähtyvät porkkananpuolikkaat käsissään ja ovat hiljaa niin kauan, että kumpikin luulee tietävänsä, mitä toinen ajattelee.

Syyskuu
Annun keittiön ikkuna on auki, kun hän kokkaa pienessä huoneessa syyskuun lämpimänä iltana. Marja istuu ruokapöydän ääressä, siemailee punaviiniä kapeajalkaisesta lasista katsellen hymyillen Annun puuhailua. Padassa porisee ratatouille niistä itse kasvatetuista kasviksista, jotka he yhdessä keräsivät pärekoriin ensimmäisen yhteisen yön jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti